|  | 

Zdrowie

Antyoksydacyjny system obronny

Antyoksydacyjny system obronny

Ponieważ tlen od początku ewolucji otacza wszystkie żywe komórki, od tych znajdujących się w bakteriach, do tych u szympansów, nasze ciała mają dobrze rozwinięty, wielostopniowy system obronny prze­ciw utlenianiu DNA.

Po pierwsze, magazynujemy przeciwutleniające związki chemiczne pochodzące z owoców i warzyw, ziół, herbat lub dietetycznych prepa­ratów uzupełniających. Mogą być magazynowane w organizmie, tak jak w przypadku likopenu, luteiny i beta-karotenu, lub intensywnie rozkładane przez organizm, tak jak w przypadku białka sojowego i zie­lonej herbaty. Ten pierwszy system jest zależny od diety, ponieważ wiele związków, takich jak witamina C, witamina E i likopen, nie jest produkowanych przez organizm.

Po drugie, obecność tych związków chemicznych w organizmie aktywuje geny w wątrobie i innych tkankach do rozwoju białek roz­kładających związki chemiczne spożywane w dużych ilościach w die­cie. Ten system również jest zależny od diety, ponieważ wątroba osoby, która przyjmuje 500 mg witaminy C dziennie, musi wytworzyć białka potrzebne do rozkładu tej witaminy, osoba zaś, która w ogóle nie je witaminy C, nie będzie miała takich samych białek w wątrobie. Białka te mogą czasami rozkładać inne substancje ze środowiska, które mają podobną strukturę chemiczną do witaminy C. Zatem zainicjowanie genetycznej reakcji na witaminę C może być pomocne w usuwaniu innych związków chemicznych mogących powodować nowotwory.

Po trzecie, istnieje dobrze rozwinięty system naprawczy DNA, któ­ry pozwala na wycięcie wszystkich uszkodzonych fragmentów DNA i zastąpienie ich poprawną sekwencją zasad, tak że nie istnieje żadne uszkodzenie, gdy komórki próbują korzystać z uszkodzonego kiedyś łańcucha DNA. Wykazano, że substancje z warzyw i owoców zwane flawonoidami aktywują system naprawczy DNA. Zatem wszystkie te wie­lostopniowe systemy obronne, którymi dysponujemy, by zapobiegać uszkodzeniom wywołanym rodnikami tlenowymi, zależą głównie od spożywania odpowiednich substancji ochronnych w diecie.

Nasz system obronny przeciw wolnym rodnikom powstał w środo­wisku obfitującym w roślinność, gdzie wiele przeciwutleniaczy po­zyskiwano z produktów roślinnych. W wyniku tego człowiek utracił mechanizm genetyczny do produkcji witaminy C, ale nasz organizm oczekuje dużych ilości witaminy C i innych związków roślinnych z diety. Zatem niektóre przeciwutleniacze wytwarzamy, a inne dostar­czamy organizmowi z produktów roślinnych.

antyoksydacyjny-system-obronny

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W