|  | 

Zdrowie

Bóle krzyża chorobą cywilizacji

Bóle krzyża chorobą cywilizacji

Bóle krzyża stanowią chorobę cywilizacji i prawdziwą plagę społeczną. Nic też dziwnego, że w ciągu 50 lat, które upłynęły od opisania uszkodzenia krążka międzykręgowego, wykonano tysiące prac badawczych i klinicznych zmierzających do ustalenia anatomii i fizjologii krążka, jego wytrzymałości na obciążenia oraz profilaktyki i leczenia jego uszkodzenia. Mimo że etiologia uszkodzenia krążka nie została do końca wyjaśniona, istnieją przekonywające dowody na to, że uszkodzenie krążka międzykręgowego stanowi objaw „zużycia i zdzierania” z indywidualnym progiem wytrzymałości na sumujące się w ciągu życia naciski i obciążenia.

O tym, jak wielkie zainteresowanie społeczne wzbudzają bóle krzyża świadczy to, że tematem tym zajął się nawet magazyn konsumentów angielskich Which? Na ankietę pisma odpowiedziało 2000 osób powyżej 16 roku życia cierpiących na bóle krzyża. Odpowiedzi rzuciły światło na zagadnienie zarówno rozpoznawania, jak i leczenia bólów krzyża (w systemie służby zdrowia funkcjonującym o wiele lepiej od naszego).

bole-krzyza-choroba-cywilizacji

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W