|  | 

Zdrowie

Choroba krwotoczna noworodków

Choroba krwotoczna noworodków

i inne skazy krwotoczne Choroba krwotoczna noworodków (niedobór czynników krzepnięcia wytwarzanych w wątrobie i niedobór witaminy K) objawia się stolcami krwistymi lub zawierającymi krew zmienioną (stolce smoliste), fusowatokrwawymi wymiotami, często też krwawieniem z kikuta pępowiny. Rzadziej krwawienia takie są objawami wrodzonego niedoboru płytek krwi.

VI. Wady rozwojowe. Wady rozwojowe w różnym stopniu upośledzające czynność narządów lub nawet zagrażające bezpośrednio życiu dziecka występują u około 5% ogółu populacji dziecięcej. Wiele z tych wad ujawnia się już w okresie noworodkowym. Niektóre wymagają wczesnej interwencji operacyjnej w pierwszych dniach lub tygodniach życia.

Do najczęstszych wad rozwojowych skóry należą: znamiona naczyniowe i znamiona barwnikowe oraz wrodzone nadmierne rogowacenie skóry. Leczenie w okresie noworodkowym nie jest tu konieczne, należy jednak wyjaśnić rodzicom dziecka charakter zmian skórnych i rokowanie na przyszłość, które jest na ogół dobre.

choroba-krwotoczna-noworodkow

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W