|  | 

Zdrowie

Choroba zakaźna

Choroba zakaźna

Choroba zakaźna, jak każda choroba, jest chorobą całego organizmu. Choroba zakaźna występuje sporadycznie lub masowo. Uzależnione jest to od liczby drobnoustrojów oraz od wrażliwości na nie danej populacji. Występowanie wielu przypadków danej choroby zakaźnej na określonym terenie i w określonym czasie nazywamy epidemią. Jeżeli zachorowania są masowe i obejmują duże terytoria mówimy o pandemii. Stałe występowanie choroby zakaźnej na określonym obszarze geograficznym nazywamy e n d e – m i ą.

W występowaniu niektórych chorób możni : uważyć sezonowość. Najogólniej można powiedzieć, że choroby szerzące się przez zakażenie pokarmowe częściej występują w lecie i wczesną jesie-

nią (sierpień-wrzesień), szerzące się zaś przez zakażenie kropelkowe – w porze chłodnej (ale nie wszystkie). W niektórych chorobach zakaźnych sezonowości nie stwierdza się, np. w odrze, ospie wietrznej, różyczce. Najbardziej zaznaczona sezonowość jest w tych chorobach, w których przenoszeniu biorą udział w dużej mierze owady. Najjaskrawszym przykładem jest malaria (zimnica), której rozwój uzależniony jest od komara widliszka. W zimie, kiedy komarów nie ma, zachorowanie na malarię należy do rzadkości.

choroba-zakazna

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W