|  | 

Zdrowie

Choroby serca, cholesterol a twoje DNA

Choroby serca, cholesterol a twoje DNA

W latach osiemdziesiątych XX w. wydawało się, że w południo­wej Kalifornii miłe pogawędki przy drinku na przyjęciach krążą wokół dwóch tematów: wartości nieruchomości i stężenia cholesterolu. Zgromadzeni byli dumni z zysku, jaki osiągali na rozwijającym się rynku nieruchomości, gdzie wartość ich inwestycji wzrosła, i jednocześnie byli równie dumni ze spadającego stężenia cholesterolu, ponieważ zmienili dietę i styl życia.

Większość z nas nauczono, że wysokie stężenie cholesterolu jest przyczyną ataków serca, ale zależność pomiędzy przyczyną i skutkiem nie zawsze występuje. Pewna pani profesor z mojego uniwersytetu miała stężenie cholesterolu powyżej 300 mg/dl i dobiegała dziewięćdziesiątki ze zdrowym sercem, podczas gdy wiele osób pozornie w formie, z tzw. ogranicznie podwyższonym cholesterolem (pomiędzy 200 a 220 mg/dl) przechodzi ataki serca gdzieś między 50. a 60. rokiem życia. Choleste­rol jest ważną częścią wszystkich procesów związanych z chorobami serca, ale z pewnością nie daje pełnego obrazu. Tak jak w przypad­ku większości chorób przewlekłych, które mają tendencję do rozwi­jania się wraz z wiekiem, choroby serca są prawie zawsze wynikiem oddziaływań pomiędzy genami a dietą.

choroby-serca-cholesterol-a-twoje-dna

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W