Choroby serca, cholesterol a twoje DNA
Choroby serca, cholesterol a twoje DNA
W latach osiemdziesiątych XX w. wydawało się, że w południowej Kalifornii miłe pogawędki przy drinku na przyjęciach krążą wokół dwóch tematów: wartości nieruchomości i stężenia cholesterolu. Zgromadzeni byli dumni z zysku, jaki osiągali na rozwijającym się rynku nieruchomości, gdzie wartość ich inwestycji wzrosła, i jednocześnie byli równie dumni ze spadającego stężenia cholesterolu, ponieważ zmienili dietę i styl życia.
Większość z nas nauczono, że wysokie stężenie cholesterolu jest przyczyną ataków serca, ale zależność pomiędzy przyczyną i skutkiem nie zawsze występuje. Pewna pani profesor z mojego uniwersytetu miała stężenie cholesterolu powyżej 300 mg/dl i dobiegała dziewięćdziesiątki ze zdrowym sercem, podczas gdy wiele osób pozornie w formie, z tzw. ogranicznie podwyższonym cholesterolem (pomiędzy 200 a 220 mg/dl) przechodzi ataki serca gdzieś między 50. a 60. rokiem życia. Cholesterol jest ważną częścią wszystkich procesów związanych z chorobami serca, ale z pewnością nie daje pełnego obrazu. Tak jak w przypadku większości chorób przewlekłych, które mają tendencję do rozwijania się wraz z wiekiem, choroby serca są prawie zawsze wynikiem oddziaływań pomiędzy genami a dietą.