|  | 

Zdrowie

Co to jest cholesterol?

Co to jest cholesterol?

Choć ze względu na skłonności do ataków serca w naszej kulturze, do cholesterolu przywiązuje się coraz większą wagę, niewielu ludzi wie dokładnie, co to za substancja i jak może zwiększyć ryzyko chorób serca. Cholesterol to rodzaj tłuszczu, który „jest wytwarzany jedynie w organizmach zwierzęcych. Choć może powstawać niemal w każdej tkance, większość jest produkowana w wątrobie. Żywność zawierająca cholesterol nie jest jedynym źródłem tego składnika odżywczego, po­nieważ wątroba produkuje aż 75 procent naszego cholesterolu, tak długo, jak długo ma podstawowe surowce do jego budowy. Produk­cja cholesterolu i jego transport z wątroby do pozostałych części ciała odbywa się pod ścisłą kontrolą. Cholesterol, podstawowa cząsteczka wielu procesów w organizmie, jest jednym ze związków podlegających najbardziej precyzyjnej regulacji, zarówno przy kontroli produkcji, jak i wydalania z organizmu.

Cholesterol ma wiele zastosowań w organizmie. Jest substancją, z któ­rej zbudowane są hormony: kortyzol, progesteron, testosteron i estroge­ny. Jest składnikiem strukturalnym błon komórkowych i jest konieczny do produkcji witaminy D budującej kości.

co-to-jest-cholesterol

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W