Co to jest cholesterol?
Co to jest cholesterol?
Choć ze względu na skłonności do ataków serca w naszej kulturze, do cholesterolu przywiązuje się coraz większą wagę, niewielu ludzi wie dokładnie, co to za substancja i jak może zwiększyć ryzyko chorób serca. Cholesterol to rodzaj tłuszczu, który „jest wytwarzany jedynie w organizmach zwierzęcych. Choć może powstawać niemal w każdej tkance, większość jest produkowana w wątrobie. Żywność zawierająca cholesterol nie jest jedynym źródłem tego składnika odżywczego, ponieważ wątroba produkuje aż 75 procent naszego cholesterolu, tak długo, jak długo ma podstawowe surowce do jego budowy. Produkcja cholesterolu i jego transport z wątroby do pozostałych części ciała odbywa się pod ścisłą kontrolą. Cholesterol, podstawowa cząsteczka wielu procesów w organizmie, jest jednym ze związków podlegających najbardziej precyzyjnej regulacji, zarówno przy kontroli produkcji, jak i wydalania z organizmu.
Cholesterol ma wiele zastosowań w organizmie. Jest substancją, z której zbudowane są hormony: kortyzol, progesteron, testosteron i estrogeny. Jest składnikiem strukturalnym błon komórkowych i jest konieczny do produkcji witaminy D budującej kości.