|  | 

Zdrowie

Dieta a stan zapalny

Dieta a stan zapalny

Przez wiele lat uważaliśmy, że przyjmowanie aspiryny, zwykłego leku sprzedawanego bez recepty, może obniżać ryzyko ataków serca i powszechnych form nowotworów, jak np. raka okrężnicy. Badania wykazują, że ludzie stosujący codziennie aspirynę rzadziej miewają ataki serca, a ryzyko zachorowania na raka okrężnicy jest znacznie mniejsze. Fakt, że aspiryna działa zapobiegawczo przy tych choro­bach, jest bezpośrednio związany z brakiem substancji ochronnych we współczesnej diecie darmowe seks randki.

Aspiryna to kwas acetylosalicylowy, pochodna kwasu salicylowe­go, pozyskiwanego z kory wierzby. W śladowych ilościach znajduje się również w żywności roślinnej. W rzeczywistości dieta pierwotna była bogata w substancje podobne do aspiryny, które przeciwdziałały stanom zapalnym, nasza dzisiejsza dieta zaś jest pełna produktów wywołujących stany zapalne, takich jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju kukurydzianym i innych olejach roślinnych.

Choć wszystkie tłuszcze spożywcze, od smalcu do oleju z krokosza barwierskiego, zawierają tę samą liczbę kalorii (140 kalorii w łyżce stołowej), jest wiele odmian struktur molekularnych tłuszczów. Najbar­dziej podstawowym składnikiem tłuszczów są kwasy tłuszczowe. Są one klasyfikowane według nazw chemicznych, bazujących na ich budowie i właściwościach.

dieta-a-stan-zapalny

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA pornosy Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz.

  • Mieszanina kwasów tłuszczowych

    Mieszanina kwasów tłuszczowych

    Mieszanina kwasów tłuszczowych zmagazynowana w tkance tłuszczowej odpowiada rodzajom kwasów tłuszczowych zjedzonych w ciągu ostatniego roku. Jeśli przesadzasz z omega-6 i tłuszczami na­syconymi, nagromadzony tłuszcz będzie zawierał dużo kwasu lino­lowego. Gdy kieruję pacjentów na dietę bardzo niskotłuszczową, po­ziom kwasu linolowego w ich krwi i płynach tkankowych spada o 30 procent. Tak duża zmiana może pozytywnie