Dieta a stan zapalny
Dieta a stan zapalny
Przez wiele lat uważaliśmy, że przyjmowanie aspiryny, zwykłego leku sprzedawanego bez recepty, może obniżać ryzyko ataków serca i powszechnych form nowotworów, jak np. raka okrężnicy. Badania wykazują, że ludzie stosujący codziennie aspirynę rzadziej miewają ataki serca, a ryzyko zachorowania na raka okrężnicy jest znacznie mniejsze. Fakt, że aspiryna działa zapobiegawczo przy tych chorobach, jest bezpośrednio związany z brakiem substancji ochronnych we współczesnej diecie.
Aspiryna to kwas acetylosalicylowy, pochodna kwasu salicylowego, pozyskiwanego z kory wierzby. W śladowych ilościach znajduje się również w żywności roślinnej. W rzeczywistości dieta pierwotna była bogata w substancje podobne do aspiryny, które przeciwdziałały stanom zapalnym, nasza dzisiejsza dieta zaś jest pełna produktów wywołujących stany zapalne, takich jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju kukurydzianym i innych olejach roślinnych.
Choć wszystkie tłuszcze spożywcze, od smalcu do oleju z krokosza barwierskiego, zawierają tę samą liczbę kalorii (140 kalorii w łyżce stołowej), jest wiele odmian struktur molekularnych tłuszczów. Najbardziej podstawowym składnikiem tłuszczów są kwasy tłuszczowe. Są one klasyfikowane według nazw chemicznych, bazujących na ich budowie i właściwościach.