Dlaczego uszkodzenia DNA są tak zabójcze
Dlaczego uszkodzenia DNA są tak zabójcze
DNA stanowi kod życia, a jego integralność ma decydujące znaczenie dla każdej komórki w naszym organizmie. Gdy komórka się dzieli, zdarzają się błędy w duplikacji kodu DNA, a większość z nich zdarza się w częściach tych 90 procent DNA, które nie uczestniczą w tworzeniu białek. Te tajemnicze 90 procent w jakiś sposób reguluje funkcjonowanie pozostałych 10 procent. Z projektu genomu człowieka wiemy, że ta część DNA ma dużo powtarzających się po wielekroć sekwencji. Jeśli mechanizmy naprawcze DNA są nienaruszone, częste ataki rodników tlenowych na DNA pozostają nieszkodliwe. Niektóre z tych niegroźnych zmian, zwanych „mutacjami”, są zachowywane w DNA komórki, gdy ta się replikuje. Mimo to czasami skumulowane uszkodzenia DNA mogą się nawarstwiać, aż osiągną poziom krytyczny i pojawia się uszkodzenie komórki. Gdy komórka umiera, może być usunięta przez różne komórki układu odpornościowego.
Jednak pewne zmiany DNA prowadzą do powstawania komórek nowotworowych. Komórki rakowe opierają się układowi odpornościowemu i nie dają się usunąć z organizmu. Wytwarzają białka, które pomagają im rozwijać własny system dopływu krwi. Nie respektują lokalnych granic tkanek i organów, aż w końcu cię uśmiercają. Choroby serca wynikają przede wszystkim z uszkodzenia cholesterolu w stresie tlenowym, co pozwala, by pozostał on w ścianach naczyń krwionośnych przez dłuższy czas. Gdy tam jest, komórki odpornościowe pochłaniają utleniony cholesterol. Następnie sygnały wysyłane przez te komórki odpornościowe stymulują przerost komórek mięśni gładkich. Są one podobne do tych wysyłanych przez komórki nowotworowe. W rzeczywistości, mimo iż sygnały wysyłane przez komórki odpornościowe chronią cię przed infekcjami, ten proces może być również szkodliwy i może inicjować wzrost komórek, jak przy miażdżycy serca i komórkach guzów. Czasami infekcje są związane z chorobami serca i nowotworami. Bakteria zwana Helicobacterpylon może wkręcić się niczym korkociąg w błonę śluzową żołądka, rozpoczynając nie kończącą się infekcję. Komórki odpornościowe próbują oczyścić żyły z bakterii. Usiłują je zabić, używając rodników tlenowych i pokrewnych związków. Rodniki tlenowe nie zwalczają bakterii: zamiast tego rozpoczynają przewlekły stan zapalny wyściółki żołądka zwany „zanikowym zapaleniem żołądka”. Następnie, kilkadziesiąt lat później, w obszarach tych rozwija się rak żołądka. Dobre wieści są takie, że u osób jedzących zielone i żółte warzywa w dużych ilościach, ryzyko wystąpienia tej formy nowotworu jest niższe.
Oto jeszcze jeden przykład, jak Kod Kolorów warzyw i owoców działa, chroniąc twoje DNA i przeciwdziałając poważnym, zagrażającym życiu chorobom. Znajdowano w zupełnie nieoczekiwanych częściach organizmu różne bakterie. Dowody infekcji spowodowanych bakterią Chlamydia zostały znalezione w ścianach naczyń krwionośnych. Na tej podstawie wywnioskowano, że te bakterie przyczyniają się do postępu chorób serca.