|  | 

Zdrowie

Dlaczego uszkodzenia DNA są tak zabójcze

Dlaczego uszkodzenia DNA są tak zabójcze

DNA stanowi kod życia, a jego integralność ma decydujące znacze­nie dla każdej komórki w naszym organizmie. Gdy komórka się dzieli, zdarzają się błędy w duplikacji kodu DNA, a większość z nich zdarza się w częściach tych 90 procent DNA, które nie uczestniczą w two­rzeniu białek. Te tajemnicze 90 procent w jakiś sposób reguluje funk­cjonowanie pozostałych 10 procent. Z projektu genomu człowieka wiemy, że ta część DNA ma dużo powtarzających się po wielekroć sekwencji. Jeśli mechanizmy naprawcze DNA są nienaruszone, częste ataki rodników tlenowych na DNA pozostają nieszkodliwe. Niektóre z tych niegroźnych zmian, zwanych „mutacjami”, są zachowywane w DNA komórki, gdy ta się replikuje. Mimo to czasami skumulowane uszkodzenia DNA mogą się nawarstwiać, aż osiągną poziom krytyczny i pojawia się uszkodzenie komórki. Gdy komórka umiera, może być usunięta przez różne komórki układu odpornościowego.

Jednak pewne zmiany DNA prowadzą do powstawania komórek no­wotworowych. Komórki rakowe opierają się układowi odpornościo­wemu i nie dają się usunąć z organizmu. Wytwarzają białka, które pomagają im rozwijać własny system dopływu krwi. Nie respektują lokalnych granic tkanek i organów, aż w końcu cię uśmiercają. Cho­roby serca wynikają przede wszystkim z uszkodzenia cholesterolu w stresie tlenowym, co pozwala, by pozostał on w ścianach naczyń krwionośnych przez dłuższy czas. Gdy tam jest, komórki odpornościowe pochłaniają utleniony cholesterol. Następnie sygnały wysyłane przez te komórki odpornościowe stymulują przerost komórek mięśni gładkich. Są one podobne do tych wysyłanych przez komórki nowotworowe. W rzeczywistości, mimo iż sygnały wysyłane przez komórki odporno­ściowe chronią cię przed infekcjami, ten proces może być również szkodliwy i może inicjować wzrost komórek, jak przy miażdżycy serca i komórkach guzów. Czasami infekcje są związane z chorobami serca i nowotworami. Bakteria zwana Helicobacterpylon może wkręcić się ni­czym korkociąg w błonę śluzową żołądka, rozpoczynając nie kończącą się infekcję. Komórki odpornościowe próbują oczyścić żyły z bakterii. Usiłują je zabić, używając rodników tlenowych i pokrewnych związków. Rodniki tlenowe nie zwalczają bakterii: zamiast tego rozpoczynają przewlekły stan zapalny wyściółki żołądka zwany „zanikowym zapa­leniem żołądka”. Następnie, kilkadziesiąt lat później, w obszarach tych rozwija się rak żołądka. Dobre wieści są takie, że u osób jedzących zie­lone i żółte warzywa w dużych ilościach, ryzyko wystąpienia tej formy nowotworu jest niższe.

Oto jeszcze jeden przykład, jak Kod Kolorów warzyw i owoców dzia­ła, chroniąc twoje DNA i przeciwdziałając poważnym, zagrażającym życiu chorobom. Znajdowano w zupełnie nieoczekiwanych częściach organizmu różne bakterie. Dowody infekcji spowodowanych bakterią Chlamydia zostały znalezione w ścianach naczyń krwionośnych. Na tej podstawie wywnioskowano, że te bakterie przyczyniają się do postępu chorób serca.

dlaczego-uszkodzenia-dna-sa-tak-zabojcze

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W