|  | 

Zdrowie

Epidemia choroby Heinego i Medina

Epidemia choroby Heinego i Medina

Epidemia choroby Heinego i Medina występuje głównie w lecie. Dwie ogólnokrajowe epidemie tej choroby mieliśmy w miesiącach letnich w latach 1951 i 1958, a regionalną (wielkopolską) w roku 196,8. Nawet w okresie nieepidemicznym w chorobie tej obserwuje się wyraźną sezonowość występowania. Przypada ona głównie na sierpień i wrzesień. W okresie epidemii jest dużo postaci po-ronnych tej choroby. Przebiega ona wtedy bez porażeń, najczęściej pod postacią nieżytu gardła i dróg oddechowych oraz zaburzeń żo- łądkowo-jelitowych. Mogą one być jednak źródłem zakażenia.

<!–more–>

Do zachorowania skłonne są szczególnie osoby przemęczone, osła-bione bądź podlegające działaniu czynników zmniejszających zna- cznie odporność, np. nadmiernemu ochłodzeniu czy przegrzaniu. Dlatego w czasie epidemii powinno się chronić dzieci przed wszyst-kim, co powoduje zmniejszenie ich odporności.

Czynnikiem sprzyjającym zachorowaniu mogą być urazy i żabiegi chirurgiczne. Te ostatnie, zwłaszcza w obrębie jamy ustnej – wyrwanie zęba, wycięcie migdałków, rany w ich następstwie – mogą stać się wrotami zakażenia. W chorobie tej wrota zakażenia stanowi przede wszystkim przewód pokarmowy. Wrotami mogą też być drogi oddechowe – w zakażeniu kropelkowym.

epidemia-choroby-heinego-i-medina

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W