|  | 

Zdrowie

Gorączka

Gorączka

W gorączce zachodzą duże zmiany w czynnościach organizmu. Przejawiają się one zwłaszcza w zaburzeniach funkcji układu krążenia, układu oddechowego, w przemianie materii i w układzie nerwowym. Czynność serca ulega przyspieszeniu, częstotliwość oddechów wzrasta, podstawowa przemiana materii znacznie przyspiesza się (nieraz dwukrotnie), co tłumaczy zjawisko chudnięcia obserwowane w chorobach gorączkowych – niezależnie od upośledzenia odżywiania. W wysokiej gorączce na plan pierwszy wysuwają się objawy nerwowe. Są to stany podniecenia do drgawek – u małych dzieci – włącznie, ograniczenia świadomości lub też stany odurzenia.

Gorączka, jeżeli nie jest zbyt długotrwała i wysoka, może być zjawiskiem korzystnym. W podwyższonej temperaturze zwiększa się obronność organizmu, gdyż mechanizmy obronne są wówczas bardziej sprawne.

Podwyższenie temperatury do 42°C powoduje zmiany zwyrodnieniowe, między innymi denaturację białka, i jest powodem zgonu. Również niezbyt wysoka, ale długotrwała gorączka bardzo ujemnie wpływa na organizm, zwłaszcza ta jej postać, w której są duże wahania temperatur, np. rano 37°, wieczorem 39°C. Ten typ gorączki nosi nazwę gorączki trawiąc ej.

goraczka

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W