|  | 

Zdrowie

Guzy wychodzące z tkanek miękkich przykostnych Nowotwory z błon maziowych

Guzy wychodzące z tkanek miękkich przykostnych Nowotwory z błon maziowych

Maziówczak złośliwy

Maziówczak złośliwy (synovioma malignum) jest rzadkim i jedynym złośliwym guzem pierwotnym wychodzącym z torebek maziowych, pochewek ścięgnistych lub kaletek i wypustek maziówkowych. Nowotwór występuje w każdym wieku, najczęściej między 2 i 4 dekadą życia. Rozmieszczenie jego jest typowe: w około 50% guz usadawia się w okolicy stawu kolanowego, na następnym miejscu wymienia się stawy stopy wraz z okolicą stawu skokowego oraz okolicę stawu łokciowego i ręki.

Choroba rozpoczyna się bólem i obrzękiem, bądź też narastaniem guzka. Ma-ziówczak złośliwy może sprawiać trudności diagnostyczne, gdyż w odosobnionych przypadkach guz pojawiać się też może w okolicach nietypowych, jak ściana brzucha, bark, mięśnie oka, a początkowe zmiany mogą naśladować torbiele zwyrodnieniowe lub gruźlicę. Przerzuty do węzłów chłonnych, płuc i tkanki mózgowej pojawiają się w różnym czasie, często bez objawów wznowy miejscowej. Badanie radiologiczne nie ujawnia zazwyczaj zmian patologicznych.

Leczenie polega na rozległym wycięciu zmian lub amputacji kończyny. Rokowanie złe.

guzy-wychodzace-z-tkanek-miekkich-przykostnych-nowotwory-z-blon-maziowych

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W