|  | 

Zdrowie

Hipoergia

Hipoergia

Hipoergia – słaba odczynowość, czynnik chorobotwórczy nawet silny wywołuje nieznaczną reakcję ze strony organizmu. Normergia – prawidłowa odczynowość, wielkość reakcji jest proporcjonalna do siły bodźca.

Hiperergia – nadmierna odczynowość, reakcja jest nieproporcjonalna do siły bodźca, zawsze nadmierna. W warunkach pełnego zdrowia odczyn organizmu na bodźce jest normergiczny, w stanach patologicznych zaś –• hiperergiczny, hi- poergiczny lub anergiczny.

Poza wymienionymi typami reakcji organizmu na bodźce może występować zjawisko odmiennego od przeciętnego reagowania organizmu na czynniki środowiska zewnętrznego lub wewnętrznego. Określa się je mianem alergii. Etymologia nazwy jest pochodzenia greckiego od słów: allos – inny, eigon – czyn stąd w dosłownym tłumaczeniu znaczy „innoczynność”, w obecnym zrozumieniu – uczulenie.

hipoergia

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W