|  | 

Zdrowie

Inne przyczyny wąskiego kanału kręgowego

Inne przyczyny wąskiego kanału kręgowego

W przypadku rozszczepu kręgosłupa, zwłaszcza na poziomie Ls i Sp luźna tkanka chrzęstna (pozostałość płodowego wyrostka kolczystego) może uciskać na więzad- ło żółte i worek oponowy w pozycji przeprostu. U chorych z przejściowym 5 kręgiem lędźwiowym wymiar przednio-tylny kanału kręgowego na poziomie Ls może mieć wymiary kości krzyżowej, gdzie mieści się kilka korzeni. Z kolei w kręgoszczelinie Ls do ucisku korzeni może dojść z powodu ruchomości masy włóknisto-chrzęstnej zastępującej część międzystawową. W tym przypadku blaszki łuków mogą być ruchome, tylko luźno przyczepiające się do wyrostków stawowych, i uciskać ogon koński w pozycji przeprostu. W przypadku zaawansowanego kręgozmyku zarówno worek oponowy, jak i korzenie mogą zostać uciśnięte ponad przemieszczonym kręgiem Ls z jednej strony, z drugiej zaś uciśnięte grzbietowo przez blaszki łuków.

Wymienione zaburzenia mogą nie dawać żadnych dolegliwości, dopóki nie dołączy się zwyrodnieniowa spondyloza, dodatkowo zmniejszająca światło kanału kręgowego (konieczne jest wówczas operacyjne odbarczenie).

inne-przyczyny-waskiego-kanalu-kregowego

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W