|  | 

Zdrowie

Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA pornosy

Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W kolejnych kilku rozdziałach dowiesz się, że te popularne ogniska stanów zapalnych i utleniania, które przy braku zdrowej diety powodują choroby, to tylko początek. Na wiele sposobów twój organizm został zaprogramowany na bogatą roślinną dietę, opartą na Ko­dzie Kolorów. Brak równowagi pomiędzy naszą dietą, ukształtowaną w ciągu ostatnich kilkuset lat, a naszymi genami, które rozwijały się przez ponad 100 000 lat, powoduje całkowite zaburzenie funkcjono­wania wielu komórek w całym naszym organizmie.

jak-warzywa-i-owoce-chronia-twoje-dna

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Mieszanina kwasów tłuszczowych

    Mieszanina kwasów tłuszczowych

    Mieszanina kwasów tłuszczowych zmagazynowana w tkance tłuszczowej odpowiada rodzajom kwasów tłuszczowych zjedzonych w ciągu ostatniego roku. Jeśli przesadzasz z omega-6 i tłuszczami na­syconymi, nagromadzony tłuszcz będzie zawierał dużo kwasu lino­lowego. Gdy kieruję pacjentów na dietę bardzo niskotłuszczową, po­ziom kwasu linolowego w ich krwi i płynach tkankowych spada o 30 procent. Tak duża zmiana może pozytywnie

  • Kwas linolowy

    Kwas linolowy

    Kwas linolowy działa nie tylko jak składnik odżywczy, lecz może rów­nież powodować zmiany w funkcjonowaniu komórek, wiążąc je z biał­kiem zwanym PPAR-gamma (receptorem gamma aktywowanym proliferatorem peroksysomów). Białko to wiąże się z jedną z prostaglandyn utworzoną z kwasu linolowego. Receptor PPAR-gamma znajdu­je się w komórkach guzów, gdzie może być odpowiedzialny za niektóre efekty działania kwasów