|  | 

Zdrowie

Jaka ilość tkanki tłuszczowej jest właściwa

Jaka ilość tkanki tłuszczowej jest właściwa

Każdy z nas ma zaprogramowaną ilość tkanki tłuszczowej, która jest w idealnej równowadze z naszymi genami w naszym środowisku. Nie straciłem jeszcze żadnego pacjenta z powodu niedoboru tłuszczu, po­nieważ w owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych jest wystarczająco dużo zdrowych tłuszczów, by zapewnić ponad 5 procent całkowitej liczby kalorii w diecie w postaci niezbędnych roślinnych kwasów tłuszczowych (linolowego i linolenowego). Ogólnie biorąc, całkowita tkanka tłuszczowa w ilości 15-20% dla mężczyzn oraz 22-28% dla kobiet jest idealna. Niższy wskaźnik pojawia się u spor­towców, którzy mają zwiększoną masę mięśniową. Jeśli z wiekiem ubyło ci masy mięśniowej, musisz się pogodzić z większą ilością tkan­ki tłuszczowej. Niezależnie od posiadanej ilości tkanki tłuszczowej, w podanym zakresie lub wyższej, jest jej wystarczająco dużo, by peł­niła swoje ważne zadania, gromadząc zdrowe kwasy tłuszczowe, ko­lorowe związki chemiczne i przeciwutleniające witaminy oraz chro­niąc twój organizm przed infekcjami poprzez wydzielanie cytokin. Obniżając nadmiar tkanki tłuszczowej, szczególnie w górnej części ciała, zmniejszysz ryzyko wystąpienia powszechnych chorób prze­wlekłych.

jaka-ilosc-tkanki-tluszczowej-jest-wlasciwa

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W