|  | 

Zdrowie

Kaszel

Kaszel

Kaszel jest odruchem obronnym z błony śluzowej dróg oddechowych: krtani, tchawicy, oskrzeli. Kaszel może być wywołany rów- nież podrażnieniem opłucnej. W wypadku np. dostania się ciała obcego do dróg oddechowych zostają podrażnione zakończenia nerwowe znajdujące się w błonie śluzowej, w wyniku czegó następuje raptowne wyrzucenie powietrza (kaszel). Kaszel może być suchy lub połączony z wykrztuszaniem plwociny. Małe dzieci nie umieją, jej wykrztuszać. Połykają ją. Kaszel może mieć różny charakter i różne natężenie, np. napadowy kaszel w krztuścu.

Kaszel występuje przede wszystkim w chorobach układu oddechowego. Jest podstawowym objawem w zapaleniu krtani i tchawicy, w błonicy krtani, w nieżycie oskrzeli. Występuje również w zapaleniu płuc i opłucnej. Jest częstym objawem w chorobach zakaźnych, szerzących się głównie przez zakażenie kropelkowe i umiejscawiających się w obrębie układu oddechowego, np. w grypie, krztuścu, gruźlicy. Występuje także w przypadku dostania się do górnych dróg oddechowych ciał obcych.

Kichanie. Kichanie jest odruchem obronnym z błony jamy nosowej. Występuje w wyniku podrażnienia zakończeń nerwowych przez czynniki mechaniczne (ciała obce, płyn), chemiczne (pary drażniące) lub zakażenia. Kichanie, obok wydzieliny, jest podstawowym objawem ostrego nieżytu (kataru) nosa.

kaszel

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W