|  | 

Zdrowie

Krztusiec

Krztusiec

Krztusiec (koklusz) jest chorobą zakaźną wywołaną przez bak-terie (pałeczki krztuśca). Źródłem zakażenia jest tylko dziecko chore. Krztusiec szerzy się przez zakażenie kropelkowe. Wrotami zakażenia są górne drogi oddechowe. Okres wylęgania trwa około

dwóch tygodni. Objawem patognomonicznym w krztuścu jest kaszel. Ma on charakter napadów połączonych z „pianiem”. W końcowej fazie kaszlu dochodzi często do wymiotów. W czasie napadu dziecko si-nieje, na twarzy pojawia się obrzęk. Napady kaszlu trwają około 2-3 tygodni. Są bardzo częste, do kilkudziesięciu na dobę. Temperatura jest zazwyczaj w normie. Koklusz jest zaraźliwy już w ok

resie nieżytowym, poprzedzającym okres kaszlu napadowego. Okres zaraźliwości utrzymuje się 21 dni od chwili wystąpienia kaszlu napadowego. Dziecko często jeszcze długo kaszle po przebytej cho-robie. Najczęstszym powikłaniem krztuśca jest zapalenie płuc. Może wystąpić także zapalenie mózgu.

Szczególnie ciężko przechodzą krztusiec niemowlęta. Z reguły jest on powikłany zapaleniem płuc. W krztuścu nie ma odporności wrodzonej.

Najważniejszą rolę w zapobieganiu krztuścowi odgrywają szczepienia. Pełne podstawowe szczepienie składa się z czterech dawek. Szczepienie rozpoczyna się w trzecim miesiącu życia, dawki następne 2 i 3 podaje się w odstępach sześciotygodniowych, ostatnią zaś między 18 a 24 miesiącem życia. We wszystkich szczepieniach stosujemy szczepionkę skojarzoną z błonicą i tężcem (szczepionki Di-Te-Per).

krztusiec

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W