Kwas linolowy
Kwas linolowy działa nie tylko jak składnik odżywczy, lecz może również powodować zmiany w funkcjonowaniu komórek, wiążąc je z białkiem zwanym PPAR-gamma (receptorem gamma aktywowanym proliferatorem peroksysomów). Białko to wiąże się z jedną z prostaglandyn utworzoną z kwasu linolowego. Receptor PPAR-gamma znajduje się w komórkach guzów, gdzie może być odpowiedzialny za niektóre efekty działania kwasów tłuszczowych omega-6 na wzrost guza. Jest także obecny w białych krwinkach w ścianach naczyń krwionośnych serca, gdzie może przyczyniać się do postępu miażdżycy. Kwas linolowy jest przykładem kwasu tłuszczowego, który działa zarówno jak składnik odżywczy, jak i sygnał do czynności komórkowych w organizmie.
Oleje roślinne, takie jak olej kukurydziany, słonecznikowy, z krokosza barwierskiego czy sojowy, są wyjątkowo bogate w kwas linolowy. Zawierają osiem do dziesięciu razy więcej kwasu linolowego niż oleje jednonienasycone (oliwa z oliwek i awokado). Olej canola ma około trzy razy tyle kwasu linolowego co oliwa z oliwek. Żaden z tych olejów nie jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, występujące obficie w oliwie z oliwek i z awokado, nie zaburzają równowagi wyspecjalizowanych hormonów ani w jedną, ani w drugą stronę. Są jednak kaloryczne i mają wiele właściwości poprawiających smak, jak tłuszcze i oleje. Jeśli kalorie nie mają znaczenia, olej z pierwszego tłoczenia (extra virgin) z oliwek lub awokado może obniżyć stężenie cholesterolu, gdy swymi kaloriami zastępuje kalorie tłuszczów nasyconych znajdujących się w antrykocie. Jednak musisz mieć świadomość, że jeśli przytyjesz, stężenie cholesterolu wzrośnie.