|  | 

Zdrowie

Mieszanina kwasów tłuszczowych

Mieszanina kwasów tłuszczowych zmagazynowana w tkance tłuszczowej odpowiada rodzajom kwasów tłuszczowych zjedzonych w ciągu ostatniego roku. Jeśli przesadzasz z omega-6 i tłuszczami na­syconymi, nagromadzony tłuszcz będzie zawierał dużo kwasu lino­lowego. Gdy kieruję pacjentów na dietę bardzo niskotłuszczową, po­ziom kwasu linolowego w ich krwi i płynach tkankowych spada o 30 procent. Tak duża zmiana może pozytywnie wpłynąć na zmniejszenie powstawania zakrzepów krwi, obniżenie stężenia tłuszczu we krwi, funkcje odpornościowe i zmniejszenie występowania stanów zapal­nych w całym organizmie.

Duża grupa badań wykazała, że dodanie kwasów tłuszczowych omega-3 do diety pomaga zapobiegać chorobom naczyń wieńcowych, wysokiemu ciśnieniu krwi i cukrzycy typu 2. Udowodniono również, że omega-3 są pożyteczne w terapii chorób nerek, reumatoidalne­go zapalenia stawów, wrzodziejącego zapalenia okrężnicy, choroby Leśniowskiego-Crohna i niektórych typów chorób płuc.

W większości badań przeprowadzonych w celu udowodnienia po­żytku wynikającego ze spożywania preparatów zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 korzystano z olejów rybich. Choć kwasy tłusz­czowe omega-3 znajdują się w niektórych olejach roślinnych, orga­nizm nasz jest relatywnie nieefektywny w przetwarzaniu krótszych kwasów tłuszczowych, zawierających 18 atomów węgla, takich jak te znajdujące się w oleju lnianym, na kwasy aktywne, składające się z 20 do 22 atomów węgla, które są nazywane „kwasami tłuszczowymi olejów rybich”.

mieszanina-kwasow-tluszczowych

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA pornosy Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz.

  • Kwas linolowy

    Kwas linolowy

    Kwas linolowy działa nie tylko jak składnik odżywczy, lecz może rów­nież powodować zmiany w funkcjonowaniu komórek, wiążąc je z biał­kiem zwanym PPAR-gamma (receptorem gamma aktywowanym proliferatorem peroksysomów). Białko to wiąże się z jedną z prostaglandyn utworzoną z kwasu linolowego. Receptor PPAR-gamma znajdu­je się w komórkach guzów, gdzie może być odpowiedzialny za niektóre efekty działania kwasów