Mieszanina kwasów tłuszczowych
Mieszanina kwasów tłuszczowych zmagazynowana w tkance tłuszczowej odpowiada rodzajom kwasów tłuszczowych zjedzonych w ciągu ostatniego roku. Jeśli przesadzasz z omega-6 i tłuszczami nasyconymi, nagromadzony tłuszcz będzie zawierał dużo kwasu linolowego. Gdy kieruję pacjentów na dietę bardzo niskotłuszczową, poziom kwasu linolowego w ich krwi i płynach tkankowych spada o 30 procent. Tak duża zmiana może pozytywnie wpłynąć na zmniejszenie powstawania zakrzepów krwi, obniżenie stężenia tłuszczu we krwi, funkcje odpornościowe i zmniejszenie występowania stanów zapalnych w całym organizmie.
Duża grupa badań wykazała, że dodanie kwasów tłuszczowych omega-3 do diety pomaga zapobiegać chorobom naczyń wieńcowych, wysokiemu ciśnieniu krwi i cukrzycy typu 2. Udowodniono również, że omega-3 są pożyteczne w terapii chorób nerek, reumatoidalnego zapalenia stawów, wrzodziejącego zapalenia okrężnicy, choroby Leśniowskiego-Crohna i niektórych typów chorób płuc.
W większości badań przeprowadzonych w celu udowodnienia pożytku wynikającego ze spożywania preparatów zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 korzystano z olejów rybich. Choć kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się w niektórych olejach roślinnych, organizm nasz jest relatywnie nieefektywny w przetwarzaniu krótszych kwasów tłuszczowych, zawierających 18 atomów węgla, takich jak te znajdujące się w oleju lnianym, na kwasy aktywne, składające się z 20 do 22 atomów węgla, które są nazywane „kwasami tłuszczowymi olejów rybich”.