|  | 

Zdrowie

Nasycone kwasy tłuszczowe

Nasycone kwasy tłuszczowe są ciałami stałymi w temperaturze po­kojowej i przeważają w smalcu i maśle. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (nazwane tak, gdyż mają jedno podwójne wiązanie pomię­dzy atomami węgla w cząsteczce kwasu tłuszczowego) występują głów­nie w awokado i oliwkach, są płynne w temperaturze pokojowej. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe także są płynne w temperaturze po­kojowej i mają więcej niż jedno podwójne wiązanie (znajdujemy 3 do 6 takich wiązań w większości popularnych kwasów tłuszczowych).

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe występują w dwóch głównych odmianach: omega-3 i omega-6, nazywanych tak zależnie od tego, gdzie występuje pierwsze podwójne wiązanie w łańcuchu węgla. Istoty ludzkie rozwinęły się na diecie składającej się z równych ilości kwa­sów tłuszczowych omega-3 i omega-6 – proporcja około 1:1, znajdujących się w owocach, warzywach i innych produktach roślinnych. W cią­gu ostatniego wieku nastąpił ogromny wzrost ilości kwasów omega-6 w diecie człowieka. Źródłem takiego wzrostu są oleje roślinne pro­dukowane z kukurydzy, ziaren słonecznika, krokosza barwierskiego, bawełny i soi. Oleje te są popularnymi składnikami żywności przetwo­rzonej, takiej jak chipsy, chleb, ciastka oraz ciepłe lody i są często stoso­wane podczas gotowania. Dziś w typowej zachodniej diecie proporcja kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 waha się w granicach 20:1 do 30:1.

Ponieważ genom ludzki rozwinięty jest tak, by pasował do zupełnie innych proporcji kwasów tłuszczowych niż oferowane przez zachodnią dietę, wysokie spożycie omega-6 powoduje zakłócenia czynności fizjo­logicznych, które mogą na wiele sposobów niekorzystnie wpływać na zdrowie. Zgodnie z wzorcami natury, tłuszcze powinny być spożywane w małych ilościach, jako składniki produktów naturalnych. Gdy oleje pozyskane ze zbóż i orzechów są dodawane w dużych ilościach do in­nej żywności, muszą powodować zaburzenia, którą mogą mieć istotny wpływ na biologię człowieka.

Mięso spożywane przed pojawieniem się nowoczesnej hodow­li trzody pochodziło ze zwierząt wypasanych na łąkach, a dzisiejsze mięso pochodzi ze zwierząt karmionych głównie zbożem. Tłuszcze znajdujące się w mięsie zwierząt karmionych trawą zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż znajdujące się w mięsie nowocze­snej trzody hodowanej na jednolitej diecie zbożowej. Tłuszcz zwierząt karmionych zbożem jest bogatszy w kwasy omega-6.

Zbyt duże spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 zaburza równo­wagę wyspecjalizowanych hormonów, zwanych prostaglandynami. Wysokie spożycie tych tłuszczów w postaci olejów roślinnych i pro­duktów zwierzęcych przyczynia się do tworzenia prostaglandyn, które przyspieszają ataki serca i niekontrolowane stany zapalne. (Alergie, astmy, egzemy i reumatoidalne zapalenie stawów to również przykłady rozwijających się w zawrotnym tempie stanów zapalnych.) Podczas badań laboratoryjnych odkryto, że jeden typ kwasów tłuszczowych orne- ga-6, kwas linolowy, stymuluje wzrost komórek raka prostaty i wspo­maga wzrost i przerzuty raka piersi u myszy i szczurów.

nasycone-kwasy-tluszczowe

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA pornosy Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz.

  • Mieszanina kwasów tłuszczowych

    Mieszanina kwasów tłuszczowych

    Mieszanina kwasów tłuszczowych zmagazynowana w tkance tłuszczowej odpowiada rodzajom kwasów tłuszczowych zjedzonych w ciągu ostatniego roku. Jeśli przesadzasz z omega-6 i tłuszczami na­syconymi, nagromadzony tłuszcz będzie zawierał dużo kwasu lino­lowego. Gdy kieruję pacjentów na dietę bardzo niskotłuszczową, po­ziom kwasu linolowego w ich krwi i płynach tkankowych spada o 30 procent. Tak duża zmiana może pozytywnie