|  | 

Zdrowie

Noworodek donoszony

Noworodek donoszony

Noworodek donoszony rodzi się z masą ciała powyżej 2500 g, długością ciała powyżej 47 cm, średnim obwodem głowy 32-33 cm, obwodem klatki piersiowej 32-33 cm. Skóra po urodzeniu jest pokryta mazią płodową, łatwo ulega zaczerwienieniu i zasinieniu. Pod warstwą mazi płodowej widoczny jest meszek płodowy. Na skórze nosa powstają wskutek zaczopowania gruczołów łojowych zaskórniki. Tkanka podskórna jest dobrze rozwinięta, mięśnie roz-winięte słabo, wykazują wzmożone napięcie i wzmożoną pobudliwość.

Kościec noworodka jest giętki i elastyczny, kręgosłup nie ma fizjologicznych wygięć. Szwy wewnątrzczaszkowe są otwarte, w miejscu połączenia z kośćmi ciemieniowymi znajduje się czworokątna przestrzeń, wypełniona tkanką włóknistą i określana mianem ciemiączka przedniego. Ciemiączko tylne wypełnia przestrzeń między kością potyliczną a kośćmi ciemieniowymi. Noworodek układa się w pozycji ze zgiętymi kończynami górnymi i dolnymi oraz głową pochyloną ku przodowi.

-Samodzielne oddychanie zaczyna się wkrótce po porodzie. W czasie snu noworodek oddycha miarowo, w czasie krzyku oddech bywa

noworodek-donoszony

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W