|  | 

Zdrowie

Okresy choroby

Okresy choroby

W przebiegu każdej choroby można wyróżnić kilka okresów. Są to najczęściej: okres narastania objawów choroby, okres kliniczny, zwany inaczej, okresem rozwoju choroby, i okres zdrowienia. W niektórych chorobach, zwłaszcza wywołanych przez czynniki biologiczne, wyróżnia się utajony okres choroby. Trwa on od chwili zadziałania czynników chorobotwórczych do momentu pojawienia się objawów chorobowych. W chorobach zakaźnych okres, ten nosi nazwę okresu wylęgania.

Każda choroba jest zawsze chorobą całego organizmu. Nazwa chorób, zawierająca ścisłą lokalizację procesu chorobowego, np. zapalenie płuc, zapalenie nerek, wskazuje jedynie, w jakim narządzie występują główne zmiany. Proces chorobowy nie ogranicza się bowiem tylko do tych narządów. Z praktyki wiemy, że chory na zapalenie płuc ma nie tylko objawy pochodzące z układu oddechowego, ale i z innych układów.

Wynika to z jedności organizmu ludzkiego, ze ścisłego połączenia ze sobą wszystkich narządów i układów. Dlatego też w następstwie chorób mogą powstać zmiany nie tylko w narządzie, w którym proces chorobowy lokalizuje się przede wszystkim, ale .i w innych narządach.

okresy-choroby

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W