|  | 

Zdrowie

Otyłość

Otyłość

Otyłość znacznie zwiększa zarówno obciążenia osiowe, jak też wydłuża dźwignię siły tułowia. Trzeba tutaj jeszcze raz przypomnieć, że najbardziej podatni na bóle krzyża są zarówno wykonujący ciężką pracę, jak i prowadzący siedzący tryb życia.

Osoby spędzające 50% czasu pracy na kierowaniu pojazdami są trzykrotnie bardziej narażone na choroby krążka między kręgowego. Szczególnie zagrożone są osoby wykonujące zawody siedzące, gdyż pozycja siedząca najbardziej obciąża krążek, a wibracja stanowi dodatkowe zagrożenie. Jeśli idzie o szkodliwy wpływ ciąży, to w grę wchodzi zarówno duże zwiększenie masy ciała i wydłużenie dźwigni jamy brzusznej, jak też działanie relaksyny. Badania przeprowadzone na 347 kobietach wykazały, że u 39% doszło do choroby krążka międzykręgowego (Kelsey). Ciekawe, że nie znaleziono potwierdzenia dla powszechnie przyjętego poglądu, jakoby praca związana z podnoszeniem ciężkich przedmiotów, pchaniem, pociąganiem czy noszeniem ciężarów w istotny sposób usposabiała do choroby krążka międzykręgowego. Badanie przeprowadzone przez Magora wykazało, że na ból krzyża najbardziej narażeni są: urzędnicy banków, robotnicy przemysłowi, rolnicy i pielęgniarki.

otylosc

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W