Popularne ogniska stanów zapalnych
Popularne ogniska stanów zapalnych
Reakcja komórek odpornościowych organizmu na atakujące wirusy, bakterie czy komórki rakowe jest podobna. Układ odpornościowy atakuje intruza bezpośrednio, produkując rodniki tlenowe lub wysyłając sygnały białkowe z komórek, które inicjują utlenianie. Tak jak wybielacz podczas prania może zabić bakterie i wirusy, tak naturalny wybielacz wytwarzany wewnątrz komórek w postaci rodników tlenowych i podobnych substancji, takich jak woda utleniona (obecna w wybielaczu) oraz dwutlenek węgla (wytwarzany przez organizm), wspomaga układ odpornościowy w usuwaniu intruza z organizmu.
Czasem pojawia się fałszywy alarm i mechanizmy te są aktywowane omyłkowo. Czasami organizm interpretuje ataki, takie jak palenie tytoniu lub zbyt duża ilość tłuszczu w diecie czy zbyt wiele kalorii, tak jak gdyby były to wrogie organizmy. Proces zapoczątkowany w wyniku takiego fałszywego alarmu nazywany jest „stanem zapalnym” i może powodować uszkodzenia DNA.
Stan zapalny jest powszechny w wielu tkankach, na przykład w płucach palaczy, w tkance piersiowej kobiet stosujących dietę wysoko- tłuszczową i w tkance prostaty u mężczyzn, którzy mają łagodne infekcje gruczołu prostaty (zwane zapaleniem stercza). Nasz naturalny system obronny i ochrona uzyskana dzięki diecie mogą neutralizować niektóre stany zapalne. Jednak gdy dieta jest uboga w przeciwutleniacze i bogata w takie substancje jak kwasy tłuszczowe oleju kukurydzianego, które stymulują tworzenie rodników tlenowych, przewlekły stan zapalny zadomawia się na dobre i ostatecznie może doprowadzić do takich uszkodzeń DNA, które wspomagają rozwój nowotworów i chorób serca.
Maj 24th, 2012 Wprowadź kolory do diety, by osiągnąć optymalny stan organizmu Komentowanie nie jest możliwe