Rośliny nie zawierają cholesterolu
Rośliny nie zawierają cholesterolu. Wiele produktów roślinnych (np. fasola) zawiera związki chemiczne zwane „fitosterolami”, które blokują przyswajanie cholesterolu w jelicie. Żywność zawierająca fitosterole jest dziś zalecana do obniżania wysokiego stężenia cholesterolu we krwi. Jednak ludzie pierwotni, stosujący niskocholesterolową, bogatą w produkty roślinne dietę, musieli znaleźć sposób na zatrzymanie i utrzymanie cholesterolu, tak by ich komórki mogły dostać go tyle, ile potrzebują. Nasi przodkowie nie tylko spożywali mało cholesterolu, ale też duże ilości zjadanych produktów roślinnych częściowo blokowały jego przyswajanie. Dieta bogata w mięso i nabiał, ale uboga w warzywa i owoce, w połączeniu z odpowiednimi genami, stanowi receptę na wysoki cholesterol.
Tak jak inne tłuszcze, cholesterol nie rozpuszcza się we krwi (której podstawą jest woda) i musi być przenoszony w krwiobiegu w połączeniu z białkami. Istnieją dwa podstawowe typy nośników białkowych dla cholesterolu. Jedno z takich białek, LDL (lipoproteinyo małej gęstości), jest zaprogramowane do odkładania cholesterolu podczas krążenia. Lipoproteiny o wysokiej gęstości, tzw. HDL, wychwytują cholesterol krążący w rozległej sieci naczyń krwionośnych, która odżywia każdą komórkę w organizmie, i transportują go z powrotem do wątroby, gdzie jest przekształcany w żółć, a następnie usuwany. LDL traktuj jak dystrybutora cholesterolu, opuszczającego wątrobę z pełnym ładunkiem, który jest rozrzucany po całym organizmie. O HDL zaś myśl jak o eliminatorze cholesterolu, zbierającym jego nadmiar i przenoszącym do wątroby w celu pozbycia się go.