Uszkodzenia DNA
Uszkodzenia DNA
DNA komórki można uszkodzić, stosując promieniowanie lub toksyczne leki, takie jak te używane do chemioterapii przy nowotworach. W wysokich dawkach te trucizny zabijają komórki, uaktywniając rodniki tlenowe. Każdego dnia przyjmujemy tlen, który ma możliwość dokonać tego samego rodzaju szkód w naszym DNA na niższym, ale bardziej niebezpiecznym poziomie. W naszej żywności również znajdują się małe ilości związków chemicznych, które mogą niszczyć DNA. Wszyscy żyjemy w wielkim terrarium zwanym Ziemią, i musimy pić i jeść właśnie tutaj, a nie w jakimś mistycznym, wolnym od zanieczyszczeń miejscu. W rzeczywistości zjadane przez nas rośliny zawierają naturalne kancerogeny, wykształcone jako czynniki obronne przed atakami insektów. Na szczęście substancje zabezpieczające w roślinach nagromadzone są w znacznie większej ilości niż naturalne związki chemiczne powodujące raka. Nie możesz więc uniknąć związków powodujących nowotwory, tak jak nie możesz unikać oddychania tlenem. Możesz jeść produkty z Kodu Kolorów, upewniając się, że spożywasz wystarczająco dużo substancji ochronnych, by obniżyć prawdopodobieństwo, że uszkodzenie DNA doprowadzi do choroby serca, raka lub innych powszechnych chorób.
Na koniec tej przerażającej opowieści mam i dobre nowiny. Twój organizm stworzył, na każdym poziomie, wspaniały mechanizm obronny przeciw tym zanieczyszczeniom i naturalnie występującym kancerogenom. Na poziomie DNA powstały mechanizmy naprawcze, które mogą usunąć uszkodzone DNA i zastąpić je takim, które powinno się tam znaleźć. Istnieje również system skoordynowanej obrony, zwany antyoksydacyjnym „systemem obronnym w warunkach stresu tlenowego”. Jest on utworzony z białek zwanych „enzymami”, które od razu unieszkodliwiają rodniki tlenowe albo zwiększają poziomy związków przeciwutleniających, działających w taki sam sposób. Ten system rozwinął się w czasie, gdy człowiek stosował dietę bogatą w żywność roślinną, która dostarczała przeciwutleniaczy i innych kolorowych związków ochronnych. W ciągu kilku ostatnich stuleci, kiedy znacznie zmniejszyła się różnorodność spożywanych produktów, utraciliśmy te związki, od których organizm oczekiwał pomocy przy obronie DNA.
Organizm używa rodników tlenowych jako części systemu, służącego do usuwania z organizmu toksyn i leków. W wątrobie i innych tkankach występuje dwustopniowy proces, w którym elektron z rodnika tlenowego jest przenoszony do związku toksycznego, umożliwiając mu reakcję z innym związkiem, który rozpuszcza się w wodzie (np. cukier lub związki siarki). Gdy uaktywniony związek i cukier łączą się, trucizna przestaje być aktywna i może być usunięta z organizmu wraz z moczem.
Związki chemiczne w owocach, warzywach i innych produktach roślinnych inicjują w twych komórkach liczne reakcje ochronne, które zabezpieczają DNA przed naturalnymi i sztucznymi zanieczyszczeniami i przeciwdziałają większości chorób przewlekłych.