|  | 

Zdrowie

Leczenie krzywiczych zniekształceń narządu ruchu

Leczenie krzywiczych zniekształceń narządu ruchu

Leczenie krzywiczych zniekształceń narządu ruchu zależy od ich stopnia, rodzaju i okresu rozwojowego krzywicy. Pomyślny wynik można osiągnąć po wyleczeniu cierpienia zasadniczego i wyrównaniu niedoboru. Nieduże zniekształcenia leczy się zachowawczo odpowiednio od ich rodzaju. Duże wady (np. koślawość, szpotawość kończyn dolnych) wymagają leczenia operacyjnego, które przeprowadza się według zasad takich jak dla innych zniekształceń. W krzywicy pochodzenia nerkowego i trzewnej oraz w osteomalacji należy się liczyć z nawrotem zniekształceń, jeśli nie uzyska się równowagi wapniowo-fosforowej i nie wyrówna się deficytu witaminowego.

W krzywicy pochodzenia nerkowego może być potrzebna dawka witaminy D 1000 j. m. dziennie, natomiast w krzywicach witaminoopornych dawka dzienna może sięgać od 1 do 15 mg. Ponieważ tego rodzaju dawki bywają toksyczne, konieczna jest kontrola poziomu wapnia, fosforu i fosfatazy we krwi, gdyż przedawkowanie może doprowadzić do hiperkalcemii i uremii.

leczenie-krzywiczych-znieksztalcen-narzadu-ruchu

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W