| 

Ciekawe wpist:

Dobry ortodonta Bielsko Biała
Felietony

Dobry ortodonta Bielsko Biała

Dobry ortodonta Bielsko Biała Pomimo tego, że raczej każdy z nas stara się dbać o zęby, myć je i kontrolować u dentysty, czasami z zębami może dziać się coś niezależnego od nas. Bardzo często bowiem rosną nam zęby mądrości czyli…

Zdrowie

  • Chirurgia weterynaryjna
    Zdrowie

    Chirurgia weterynaryjna

    Chirurgia weterynaryjna jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, która zajmuje się leczeniem chorób i urazów zwierząt za pomocą procedur operacyjnych. Chirurgia weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także w pomocy właścicielom w dbaniu o swoje pupile. Podobnie jak w chirurgii ludzkiej, chirurgia weterynaryjna obejmuje wiele dziedzin specjalizacji, takich jak chirurgia tkanek miękkich,

  • Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA
    Zdrowie

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA

    Jak warzywa i owoce chronią twoje DNA Owoce i warzywa chronią twoje DNA, przeciwdziałając procesom za­palnym opisanym powyżej. Stosując dietę opartą na owocach i wa­rzywach, obniżysz zarówno całkowite spożycie tłuszczów i tłuszczów wielonienasyconych, jak i cukrów rafinowanych. Wzrośnie także spożycie ochronnych substancji przeciwutleniających i przeciwzapal­nych, pochodzących z różnych, kolorowych warzyw i owoców, które zjadasz. W

  • Mieszanina kwasów tłuszczowych
    Zdrowie

    Mieszanina kwasów tłuszczowych

    Mieszanina kwasów tłuszczowych zmagazynowana w tkance tłuszczowej odpowiada rodzajom kwasów tłuszczowych zjedzonych w ciągu ostatniego roku. Jeśli przesadzasz z omega-6 i tłuszczami na­syconymi, nagromadzony tłuszcz będzie zawierał dużo kwasu lino­lowego. Gdy kieruję pacjentów na dietę bardzo niskotłuszczową, po­ziom kwasu linolowego w ich krwi i płynach tkankowych spada o 30 procent. Tak duża zmiana może pozytywnie

  • Kwas linolowy
    Zdrowie

    Kwas linolowy

    Kwas linolowy działa nie tylko jak składnik odżywczy, lecz może rów­nież powodować zmiany w funkcjonowaniu komórek, wiążąc je z biał­kiem zwanym PPAR-gamma (receptorem gamma aktywowanym proliferatorem peroksysomów). Białko to wiąże się z jedną z prostaglandyn utworzoną z kwasu linolowego. Receptor PPAR-gamma znajdu­je się w komórkach guzów, gdzie może być odpowiedzialny za niektóre efekty działania kwasów

  • Nasycone kwasy tłuszczowe
    Zdrowie

    Nasycone kwasy tłuszczowe

    Nasycone kwasy tłuszczowe są ciałami stałymi w temperaturze po­kojowej i przeważają w smalcu i maśle. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (nazwane tak, gdyż mają jedno podwójne wiązanie pomię­dzy atomami węgla w cząsteczce kwasu tłuszczowego) występują głów­nie w awokado i oliwkach, są płynne w temperaturze pokojowej. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe także są płynne w temperaturze po­kojowej i mają więcej

  • Dieta a stan zapalny
    Zdrowie

    Dieta a stan zapalny

    Dieta a stan zapalny Przez wiele lat uważaliśmy, że przyjmowanie aspiryny, zwykłego leku sprzedawanego bez recepty, może obniżać ryzyko ataków serca i powszechnych form nowotworów, jak np. raka okrężnicy. Badania wykazują, że ludzie stosujący codziennie aspirynę rzadziej miewają ataki serca, a ryzyko zachorowania na raka okrężnicy jest znacznie mniejsze. Fakt, że aspiryna działa zapobiegawczo przy

  • Popularne ogniska stanów zapalnych
    Zdrowie

    Popularne ogniska stanów zapalnych

    Popularne ogniska stanów zapalnych Reakcja komórek odpornościowych organizmu na atakujące wirusy, bakterie czy komórki rakowe jest podobna. Układ odpornościowy ata­kuje intruza bezpośrednio, produkując rodniki tlenowe lub wysyłając sygnały białkowe z komórek, które inicjują utlenianie. Tak jak wybie­lacz podczas prania może zabić bakterie i wirusy, tak naturalny wy­bielacz wytwarzany wewnątrz komórek w postaci rodników tlenowych i

  • Antyoksydacyjny system obronny
    Zdrowie

    Antyoksydacyjny system obronny

    Antyoksydacyjny system obronny Ponieważ tlen od początku ewolucji otacza wszystkie żywe komórki, od tych znajdujących się w bakteriach, do tych u szympansów, nasze ciała mają dobrze rozwinięty, wielostopniowy system obronny prze­ciw utlenianiu DNA. Po pierwsze, magazynujemy przeciwutleniające związki chemiczne pochodzące z owoców i warzyw, ziół, herbat lub dietetycznych prepa­ratów uzupełniających. Mogą być magazynowane w organizmie,

  • Dlaczego uszkodzenia DNA są tak zabójcze
    Zdrowie

    Dlaczego uszkodzenia DNA są tak zabójcze

    Dlaczego uszkodzenia DNA są tak zabójcze DNA stanowi kod życia, a jego integralność ma decydujące znacze­nie dla każdej komórki w naszym organizmie. Gdy komórka się dzieli, zdarzają się błędy w duplikacji kodu DNA, a większość z nich zdarza się w częściach tych 90 procent DNA, które nie uczestniczą w two­rzeniu białek. Te tajemnicze 90 procent

  • Uszkodzenia DNA
    Zdrowie

    Uszkodzenia DNA

    Uszkodzenia DNA DNA komórki można uszkodzić, stosując promieniowanie lub toksycz­ne leki, takie jak te używane do chemioterapii przy nowotworach. W wysokich dawkach te trucizny zabijają komórki, uaktywniając rod­niki tlenowe. Każdego dnia przyjmujemy tlen, który ma możliwość dokonać tego samego rodzaju szkód w naszym DNA na niższym, ale bardziej niebezpiecznym poziomie. W naszej żywności również znajdują

  • Cholesterol LDL
    Zdrowie

    Cholesterol LDL

    Cholesterol LDL łatwo się utlenia. Oznacza to, że jest przedmiotem ataków wolnych rodników i w tym momencie sam staje się wolnym rod­nikiem i może powodować uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych. To jedna z przyczyn, dla których jedzenie dużych ilości świeżych wa­rzyw i owoców, dostarczających naturalnych przeciwutleniaczy ko­niecznych do zablokowania procesu utleniania, jest tak ważne. HDL jest

  • Rośliny nie zawierają cholesterolu
    Zdrowie

    Rośliny nie zawierają cholesterolu

    Rośliny nie zawierają cholesterolu. Wiele produktów roślinnych (np. fasola) zawiera związki chemiczne zwane „fitosterolami”, które blokują przyswajanie cholesterolu w jelicie. Żywność zawierająca fitosterole jest dziś zalecana do obniżania wysokiego stężenia choleste­rolu we krwi. Jednak ludzie pierwotni, stosujący niskocholesterolową, bogatą w produkty roślinne dietę, musieli znaleźć sposób na zatrzy­manie i utrzymanie cholesterolu, tak by ich komórki

  • Co to jest cholesterol?
    Zdrowie

    Co to jest cholesterol?

    Co to jest cholesterol? Choć ze względu na skłonności do ataków serca w naszej kulturze, do cholesterolu przywiązuje się coraz większą wagę, niewielu ludzi wie dokładnie, co to za substancja i jak może zwiększyć ryzyko chorób serca. Cholesterol to rodzaj tłuszczu, który „jest wytwarzany jedynie w organizmach zwierzęcych. Choć może powstawać niemal w każdej tkance,

  • Przemysł farmaceutyczny
    Zdrowie

    Przemysł farmaceutyczny

    Przemysł farmaceutyczny przyczynił się do „szerzenia słowa” wśród lekarzy i pacjentów o zależności między wysokim stężeniem choleste­rolu i chorobami serca. Poczynione wysiłki przyniosły mu duże zyski, gdyż leki stosowane dziś na obniżenie stężenia cholesterolu są drogie i powszechnie przepisywane. Wiele reklam tych leków wprowadza odbiorców w błąd, gdyż zbytnio upraszczają związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy cholesterolem a

  • Choroby serca, cholesterol a twoje DNA
    Zdrowie

    Choroby serca, cholesterol a twoje DNA

    Choroby serca, cholesterol a twoje DNA W latach osiemdziesiątych XX w. wydawało się, że w południo­wej Kalifornii miłe pogawędki przy drinku na przyjęciach krążą wokół dwóch tematów: wartości nieruchomości i stężenia cholesterolu. Zgromadzeni byli dumni z zysku, jaki osiągali na rozwijającym się rynku nieruchomości, gdzie wartość ich inwestycji wzrosła, i jednocześnie byli równie dumni ze

  • Jak pomaga Kod Kolorów
    Zdrowie

    Jak pomaga Kod Kolorów

    Jak pomaga Kod Kolorów Jeśli masz nadmiar tkanki tłuszczowej, najłatwiejszą rzeczą, jaką mo­żesz zrobić, by stracić zbędny tłuszcz i równocześnie poprawić stan zdrowia, jest stosowanie Kodu Kolorów oraz spożywanie właściwej ilości białka i kalorii. Kod Kolorów ograniczy całkowitą liczbę kalorii w zdrowy sposób. Korzyści płynące z Kodu Kolorów były ostatnio obserwowane w pew­nym mieście w

  • Jaka ilość tkanki tłuszczowej jest właściwa
    Zdrowie

    Jaka ilość tkanki tłuszczowej jest właściwa

    Jaka ilość tkanki tłuszczowej jest właściwa Każdy z nas ma zaprogramowaną ilość tkanki tłuszczowej, która jest w idealnej równowadze z naszymi genami w naszym środowisku. Nie straciłem jeszcze żadnego pacjenta z powodu niedoboru tłuszczu, po­nieważ w owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych jest wystarczająco dużo zdrowych tłuszczów, by zapewnić ponad 5 procent całkowitej liczby kalorii w

  • To, co w czasach starożytnych było zaletą, dziś staje się chorobą
    Zdrowie

    To, co w czasach starożytnych było zaletą, dziś staje się chorobą

    To, co w czasach starożytnych było zaletą, dziś staje się chorobą Około 5% kobiet cierpi na „chorobę” zwaną zespołem policystycznych jajników lub PCO. Wcześniej nazywano ją zespołem Steina-Leventhala od nazwisk dwóch lekarzy, którzy na nowo odkryli to pierwotne przystosowanie do głodu. Wiedzieli jedynie, że wiele kobiet skarży się na nieregularne miesiączki, otyłość i nadmierne owłosienie

  • Tkanka tłuszczowa może sprawić, że jesteś sexy
    Zdrowie

    Tkanka tłuszczowa może sprawić, że jesteś sexy

    Tkanka tłuszczowa może sprawić, że jesteś sexy Księga Rodzaju mówi: „Bądźcie płodni i rozmnażajcie się”. Zwiększenie ilości tkanki tłuszczowej zwiększa stężenie hormonów płciowych krą­żących w organizmie i ostatecznie prowadzi do wzrostu płodności. W Egipcie, gdy rozwinęło się już rolnictwo, Żydzi otrzymali urodzajne ziemie w Gazie, gdzie rozmnożyli się tak bardzo, że zagrażało to fara­onowi. Resztę

  • Ludzie zawsze byli dobrze przystosowani do okresów głodu
    Zdrowie

    Ludzie zawsze byli dobrze przystosowani do okresów głodu

    Ludzie zawsze byli dobrze przystosowani do okresów głodu U dzieci niedożywionych w łonie matki poziom leptyny spada, umoż­liwiając wzrost innego hormonu, zwanego „NPY”. NPY to hormon karmienia, tak jak leptyna jest hormonem odchudzania. Podczas życia płodowego dziecko nie może dostać więcej kalorii, nawet przy wysokim NPY, ponieważ matka, bez względu na powód, nie może przekazać

  • Komórki tłuszczowe to poważna sprawa
    Zdrowie

    Komórki tłuszczowe to poważna sprawa

    Komórki tłuszczowe to poważna sprawa Czy komórki tłuszczowe to tylko kosmetyczne utrapienie? Czy zostały zesłane na ziemię, by cię unieszczęśliwić? Właściwie komórki tłusz­czowe są częścią układu odpornościowego, który chroni twój organizm przed chorobami zakaźnymi. Na środku Pacyfiku jest mała wyspa, od tysięcy lat zamieszkana przez stałą populację liczącą około 3000 osób. W XIX wieku grupa

  • Komórki tłuszczowe, które nie znikną
    Zdrowie

    Komórki tłuszczowe, które nie znikną

    Komórki tłuszczowe, które nie znikną Niektóre komórki tłuszczowe, o których lokalizacji decydują hormo­ny płciowe lub przekarmienie, znajdujące się głównie pod skórą (tzw. tłuszcz podskórny), mogą być odporne na wysiłki związane z odchu­dzaniem, wliczając w to dietę i ćwiczenia. Te komórki mogą być cza­sem usunięte przez liposukcję, ale lepiej zachować ostrożność. Choć usunięte komórki nigdy nie

  • Ilu komórek tłuszczowych potrzebujesz?
    Zdrowie

    Ilu komórek tłuszczowych potrzebujesz?

    Ilu komórek tłuszczowych potrzebujesz? Organizm ludzki zawiera miliardy komórek tłuszczowych. Wiele lat temu powstała teoria poparta badaniami na szczurach i myszach, że wszystkie komórki tłuszczowe organizmu zostają ukształtowane przed okresem dojrzewania, potem tylko stają się większe. Teoria ta sugeru­je, że jeżeli w dzieciństwie rozwinęło się zbyt wiele komórek tłusz­czowych, skazuje cię to na otyłość przez

  • Wszędzie komórki tłuszczowe
    Zdrowie

    Wszędzie komórki tłuszczowe

    Komórki tłuszczowe, wszędzie komórki tłuszczowe Komórki tłuszczowe są wszędzie. Znajdują się pod skórą, gdzie decydują, czy masz miękkie kobiece kształty czy mocną budowę mężczyzny. Są w twojej wątrobie, gdzie wpływają na magazynowanie i produkcję tłusz­czów, które krążą w krwiobiegu. Są w mięśniach, gdzie wpływają na pro­porcję energii spalanej z węglowodanów i tłuszczy podczas ćwiczeń oraz

  • Komórki tłuszczowe
    Zdrowie

    Komórki tłuszczowe

    Komórki tłuszczowe Komórki tłuszczowe gromadzą kolorowe chemiczne związki ochronne Komórki tłuszczowe magazynują także wiele kolorowych związków chemicznych znajdujących się w owocach i warzywach, uwalniając je, wraz z tłuszczem, do krwiobiegu. Gromadzą również przeciwutleniacze, takie jak witamina E, stanowią więc klucz do przeciwdziałania niektórym z wielu pestycydów i toksyn ze środowiska, które także są magazynowane w

  • Płyn Ringera z mleczanem
    Zdrowie

    Płyn Ringera z mleczanem

    Płyn Ringera z mleczanem Często w piśmiennictwie polecany jest płyn Ringera z mleczanem sodu ana z glukozą 5 proc. Podobne własności ma płyn pediatryczny z dodatkiem dwuwęglanu sodu (8,5 proc. roztwór w ilości zależnej od stopnia kwasicy lub glukoza z dodatkiem płynu Elkintona I ok. 1 ml/ /kg+dwuwęglan). W ciężkim stanie, zwłaszcza ze skłonnością do

  • Badania przesiewowe
    Zdrowie

    Badania przesiewowe

    Badania przesiewowe -1) badania przesiewowe, 2) badania okresowe (kontrolne), 3) badania typu „bilansu zdrowia”. Badaniem przesiewowym nazywamy badanie polegające na zastosowaniu prostych testów diagnostycznych, mających na celu wyselekcjonowanie chorych. Przykładem takiego badania może być badanie moczu na zawartość cukru za pomocą glukotestu. Osobnicy, u których ten test wypadnie dodatnio, to znaczy mają cukromocz, mogą być

  • Badanie okresowe
    Zdrowie

    Badanie okresowe

    Badanie okresowe Badanie okresowe, określane również niekiedy jako badanie kontrolne, jest to badanie ogólnolekarskie, powtarzane co pewien czas. Badaniami takimi są w polskim systemie opieki zdrowotnej badania niemowląt (kilka razy w ciągu roku), badania w żłob- ku itp. Ich zadaniem jest okresowa kontrola rozwoju i stanu zdrowia dziecka. Badanie typu „bilansu zdrowi a”, określane po

  • Badanie sekcyjne
    Zdrowie

    Badanie sekcyjne

    Badanie sekcyjne W 7 dobie stan dziecka uległ nagłemu pogorszeniu. Wystąpiły objawy krwotoku z przewodu pokarmowego. Przetaczano masę erytrocytarną i miejscowo oziębiano powłoki. Wśród nasilającego się krwotoku nastąpiło zatrzymanie krążenia. Podjęta akcja reanimacyjna była skuteczna. W dalszym ciągu podawano masę erytrocytarną i krew oraz osocze an- tyhemofilowe. Mimo tego utrzymywało się obfite krwawienie z przewodu

  • Błonica
    Zdrowie

    Błonica

    Błonica Błonica, zwana dawniej dyfterytem, należy do najgroźniejszych chorób zakaźnych wieku dziecięcego. Wywołana jest przez bak-terie – maczugowce błonicy. Charakteryzują się one zdolnością wytwarzania bardzo silnej egzotoksyny, wykazującej powinowac- twovdo tkanki nerwowej i mięśnia sercowego. Wyróżnia się trzy typy maczugowców błonicy, wywołujących chorobę o różnym stopniu ciężkości. Źródłem zakażenia błonicy jest człowiek chory lub nosiciel.

Kategorie

Losowe artykuły:

Archiwa